Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Woonzorggroep Orelia dicht digitale kloof bij ouderen met workshops

Orelia WZC

7 op de 10 zestigplussers heeft moeite met digitale technologie.

Payconiq, Whatsapp of Itsme: digitale toepassingen maken integraal deel uit van onze samenleving, maar nog niet iedereen kan mee met die snelle evolutie. Ruim 7 op de 10 zestigplussers geeft toe er moeite mee te hebben. 

Slechts 6 op de 10 zeventigplussers durft de stap te zetten om digitaal iets aan te leren. Om die grote digitale kloof te helpen dichten, organiseerde woonzorggroep Orelia vandaag de eerste van een reeks praktische workshops in Residentie Groenhof in Oud-Turnhout.

Meer dan 9 op de 10 Belgen gebruiken dagelijks het internet, en dat aandeel stijgt alleen maar. Toch zijn we digitaal kwetsbaarder dan ooit. Bankieren, een afspraak maken bij de dokter of facturen bekijken, vandaag gebeurt het bijna allemaal digitaal. Digitale vaardigheden moeten dus steeds sneller worden bijgeschaafd, terwijl dat aanleren net veel tijd vraagt. Een probleem voor heel wat mensen. 

Vooral de oudere generatie is digitaal erg kwetsbaar, ruim 7 op 10 van de zestigplussers heeft moeite met digitale technologie zoals internetbankieren en online aankopen.

Bovendien neemt het vertrouwen om iets digitaal aan te leren met de leeftijd af, slechts 6 op 10 zeventigplussers durft effectief mee te surfen op de digitale golf. Dat blijkt uit de Barometer Digitale Inclusie. 

Laagdrempelige digitale workshops in assistentiewoningen 

Ook zorgverleners in woonzorgcentra en assistentiewoningen merken een groot tekort aan digitale kennis bij hun bewoners. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om online betalingen te doen, tickets te kopen of phishingberichten te herkennen.

Daarom organiseert woonzorggroep Orelia  praktische workshops voor haar bewoners. Zo maken ze op een laagdrempelige manier kennis met verschillende digitale toepassingen op gsm en computer. 

“We merken dat meer en meer bewoners digitaal aan de slag willen maar tegelijkertijd ook terughoudend zijn. Met praktische workshops laten we bewoners van onze residentie en oudere buurtbewoners kennismaken met de digitale wereld. Zo zetten we in op digitale inclusie en verlagen we de drempel naar digitalisering. De workshops zijn bovendien gratis. Zo krijgt iedereen de kans om een digitale voorsprong te nemen.” – Sakja Coryn, directeur Orelia Groenhof 

 

De eerste workshops gaan door in Residentie Groenhof in Oud-Turnhout, en staan open voor alle bewoners en ouderen die in de buurt wonen. Op termijn wil Orelia alle bewoners in haar assistentiewoningen wegwijs maken in de digitale wereld.   

“Vandaag gebeurt er zoveel digitaal, van een afspraak maken bij de dokter tot de menukaart raadplegen op restaurant. Als je niet bent opgegroeid met het internet, is het niet evident om dat allemaal te leren. Vaak moet ik hulp vragen, maar ik zou het natuurlijk graag ook zelf kunnen. Ik vind het dan ook een heel goed initiatief dat Orelia nu workshops organiseert over digitalisering. De eerste sessie vond ik alvast heel interessant!” – Joost Vanwymen, bewoner Orelia Groenhof   

Tijdens een interactieve sessie maken de deelnemers kennis met populaire apps zoals Whatsapp, Payconiq en Itsme. Daarnaast leren ze internetfraude herkennen en gaan ze aan de slag met enkele handige tips om dit te voorkomen. 

“Ouderen zitten steeds vaker met vragen én zorgen over de werking van apps en internetfraude. Ik ben blij dat ik in samenwerking met Orelia ouderen hierin beter kan ondersteunen. Starten doen we steeds met een brede ‘digitale’ introductie, daarna stemmen we de lessen verder af op de vragen van de senioren.” - Milan Meuleman, IT coach Avansa Kempen.

Orelia WZC

Deel dit artikel